Seksuele problemen

Seksualiteit is de wijze waarop iemand zijn seksuele identiteit uitdrukt in gedrag. Bij de één staat lust voorop, bij de ander is intimiteit een belangrijk aspect. Seksualiteit is voor iedereen anders en kan de volgende aspecten bevatten: de rol van het gedrag van vrouw of man, erotische behoeften, voortplanting en optimale beleving van intimiteit en/of genegenheid. Bij seksualiteit gaat het om het lichamelijk functioneren, het seksuele gedrag, de seksuele beleving en de betekenis van dit alles voor de mens.

Kanker kan een directe en een indirecte invloed hebben op seksualiteit en de beleving daarvan. Een seksueel probleem ontstaat wanneer u seks niet beleeft zoals u zou willen of niet kan wat u zou willen kunnen. De seksuele prestatie of beleving voldoet niet aan de verwachtingen.

Snel naar: Wat kan ik doen?

Ongeveer éénderde van alle kankerpatiënten ervaart problemen op seksueel gebied. Gelukkig blijkt dat bij 60-70% van de mensen na een tot twee jaar de zin in seks en de seksuele tevredenheid weer op het oude niveau terugkeren, ongeacht het type kanker, de behandeling van de kanker, de aanwezigheid van hinderlijke klachten en blijvende verminderingen in de seksuele capaciteiten.

De behandeling

Sommige behandelingen of bijwerkingen door behandelingen voor hodgkinlymfoom kunnen uw seksleven ingrijpend veranderen. Of dat blijvend of tijdelijk van aard is, hangt af van verschillende factoren, zoals het soort behandeling. Voor specifieke informatie over seksualiteit na radiotherapie of chemotherapie kunt hierboven in de tabel kiezen voor radiotherapie of chemotherapie.

Wat kan ik doen?

Voorzorgsmaatregelen

Het is niet duidelijk of sperma en vaginaalvocht sporen van chemotherapie kunnen bevatten. Bespreek met uw behandelend arts of en hoe lang het na de behandeling noodzakelijk is dat u bij geslachtsgemeenschap een condoom gebruikt. U dient ook zorg te dragen voor een adequate anticonceptie tijdens en kort na de behandeling. In het algemeen wordt zwangerschap in de periode vlak na de behandeling sterk ontraden. Het is verstandig om tot tenminste 3 tot 6 maanden na afloop van de behandeling met chemotherapie anticonceptie te blijven gebruiken. Dit geldt ook voor mannen die met chemotherapie zijn behandeld.

Ook bij radiotherapie op de onderbuik, waarbij de baarmoeder of testikels in of dicht bij het bestralingsgebied liggen, is adequate anticonceptie tijdens en na de behandeling noodzakelijk.

Welke klachten dienen na hodgkinlymfoom te worden gemeld?

Het is raadzaam de volgende klachten aan uw behandelend arts of huisarts te melden:

  • Abnormale afscheiding
  • Vaginaal bloedverlies indien dit niet wordt veroorzaakt door een normale menstruatie
  • Droge, pijnlijke vagina al of niet tijdens geslachtsgemeenschap
  • Stemmingswisselingen die uw dagelijks leven hinderlijk beïnvloeden
  • Relationele moeilijkheden met uw partner in verband met seksualiteit
  • Vermoeden dat u toch zwanger bent geraakt tijdens de behandeling
  • Pijn bij het vrijen
  • Bij mannen een vernauwing van de voorhuid, roodheid en/of pijnlijkheid van de eikel.

Wilt u meer weten?

Dan kunt u de folder kanker en je relatie hier openen.