Nierschade

Informatie over late effecten

Nierschade

Sommige behandelingen verhogen het risico op een beschadiging van de nieren. Wanneer de nieren beschadigd zijn, kunnen er een aantal problemen optreden. Er worden onvoldoende afvalstoffen uit het lichaam verwijderd en belangrijke stoffen (zoals zouten) kunnen verloren gaan via de urine. Op lange termijn kan er een hoge bloeddruk ontstaan, wat uiteindelijk kan leiden tot hart- en vaatziekten.

De behandeling
De volgende behandelingen kunnen het risico op een nier beschadiging vergroten:

Radiotherapie
Radiotherapie waarbij er bestraald is op de buik, zoals bij een omgekeerde Y-veld bestraling.

Chemotherapie
De cytostatica cisplatinym, ifosfamide en methotrexaat, gegeven in hoge dosis, welke aanwezig zijn in onderstaande soorten chemotherapie.

CytostaticaChemotherapie
CisplatinumDHAP
IfosfamideVIM, Ifosfamide/Etoposide
MethotrexaatVIM

Symptomen

  • Zwelling, in het bijzonder aan de voeten en enkels
  • Laag aantal rode bloedcellen
  • Hoge bloeddruk
  • Mensen met ernstige nierproblemen hebben vaak ook andere symptomen, zoals moeheid, braken en overgeven, uitdrogingsverschijnselen, jeukende huid of hoofdpijn.

Klachten en risico verminderen


  • Drink voldoende water, vooral tijdens het sporten, zonnen en bij warm weer.
  • Overleg met uw huisarts als u denkt een blaasontsteking te hebben.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van niet-steroïdale ontstekingremmende medicijnen. Hieronder vallen ook de koorts- en pijnstillers als aspirine, ibuprofen en naproxen. Handelsnamen van naproxen zijn Aleve, Anaprox, Naprosyne, Femex, Naprocoat, Naprovite, Nycopren en Naprelan. Het is bekend dat deze medicijnen nierschade kunnen veroorzaken wanneer ze worden gebruikt in een hoge dosering, in combinatie met cafeïne of codeïne en bij gebruik over een langere periode.